Tokaj-Portius

Szeretettel köszöntöm a borkedvelő olvasót a Tokaj-Portius Pincészet honlapján. Ön a következőkben egy fiatal borász üde boraival és kóstolásra csábító pincéjével ismerkedhet meg. Végzettségem szerint kertész mérnök és szőlész-borász szakmérnök vagyok, családunkban hivatásszerűen első generációs bortermelő. Nem örököltem szőlőültetvényeket, pincét illetve szakmai tapasztalatokat, mindent az elejétől kellett megtanulnom és felépítenem. A szőlő és a bor szeretete, ez az őseim öröksége.

A borkészítés gyakorlati alapjait a Tokaji borvidék egyik meghatározó, modern borászatánál sajátítottam el. Itt ismerkedtem meg a minőségi borkészítés filozófiájával és Tokaj-hegyaljában rejlő nagy lehetőségekkel. Pincészetemben 5 ha szőlőterületről készítem a borokat, furmint, hárslevelű, sárga-muskotály és chardonnay szőlőfajtákból. Első évjáratom 2005-ben készült, majd a következő év igazán sikeres borai lendítettek túl a kezdeti nehézségeken. Boraim készítése során célom a dűlők, a termőhelyek egyéniségét hangsúlyozni, minél jobban megismerni azokat. Fontos az évjárat adta lehetőségek felismerése és tudatos használata.

Tokaj-hegyalja egy olyan szellemi örökséget hagyott a borkészítés kultúrájára, melyet megőrizve és továbbvive kerülhetnek ki a pincékből azok az egyedi, a világon mindenütt felismerhető Tokaji borok, melyek készítésére magam is törekszem. A bor varázsát maga a termőhely adja, ahol születik a bor. A talaj, az éghajlat, a mikroklíma, a hegyek ásványossága, a napsütés melege. A tőkétől elválasztott érett szőlőfürt a borban új életre kel, és mint egy csecsemő kezdi újra az útját bejárni, kezd felnőni. A borászember azon fáradozik, hogy amikor kinyitunk egy érett palack bort érezzük annak varázsát, előjöjjön mind az a szépség, amellyel a természet ajándékoz meg bennünket. A varázslat bennünk, emberekben folytatódik.